Kan ik met spataderen naar de sauna?

Je kunt met spatadere naar de sauna. Het is wel afhankelijk van de situatie van je spataderen. Zit je nog in de beginfase en heb je verder niet veel klachten, dan kan het geen kwaad om een dagje naar de sauna te gaan.

Met je benen in de zon
Het wordt een ander verhaal als je van de dokter ook niet met je benen in de zon mag gaan zitten. Het is in dat geval ook niet verstandig om naar de sauna te gaan. Je kleppen in de aderen in je benen reguleren de toevoer van het bloed van je voeten naar je hart. Als die kleppen niet goed werken stroomt er te veel bloed door, waardoor de druk op de vaatwand steeds groter wordt. Dit uit zich in een spatader.

Bloedstolsels
Bij een ernstige vorm van spataderen heb je ook meer kans op bloedstolsels die in de beschadigde aderen kunnen komen. In de sauna wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Je bloedvaten verwijden zich en het risico dat een bloedstolsel dan losschiet is aanwezig. Daarnaast geeft de gestimuleerde bloedsomloop nog meer druk op de al lekkende kleppen in je aderen. Heb je spataderen en wil je graag naar de sauna? Overleg dan altijd eerst met je behandelend arts.

Meest gelezen