Kan ik met diabetes naar de sauna?

Met diabetes naar de sauna? Dat kan! Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Je bloedsuiker controleren
Door de hitte van de sauna ontspan je. De insuline wordt dan beter opgenomen waardoor je minder insuline nodig hebt. Je kunt het best je bloedsuiker controleren voordat je de sauna in gaat. Als je echt een dagje sauna gepland hebt, kun je het best om de twee uur je bloedsuiker controleren. Doe dit ook nog een paar uur nadat je naar de sauna bent geweest. Alcohol drinken zorgt er voor dat je bloedsuiker daalt. Omdat je bloedsuiker ook al daalt als je de sauna in gaat, moet je erg oppassen met het drinken van alcohol tijdens je saunabezoek.

Vergeet geen water te drinken
Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken. Je verliest in de sauna erg veel vocht. Als je te weinig drinkt, kan het zo zijn dat je glucosewaarde te veel stijgt.  Let er wel op dat een insulinepomp of een glucosesensor niet mee de sauna in kunnen.  Mocht het voorkomen dat je duizelig wordt in de sauna, zorg er dan altijd voor dat je iets zoets bij je hebt.

Minder kans op aderverkalking
Als diabeticus heb je iets meer kans op aderverkalking. Het voordeel van een bezoekje aan de sauna is dat het je bloedvaten en je aderen soepel houdt. Door de warmte van de sauna verwijden je bloedvaten en door het afkoelen vernauwen je bloedvaten weer. We raden je aan om eerst te overleggen met je behandelend arts voordat je een bezoekje aan de sauna brengt. Heb je zin gekregen in een dagje wellness? Reserveer je dagje wellness hier.

Meest gelezen