Waarom is de sauna goed voor mijn astma?

Heb je last van astma? Dan is het erg goed om regelmatig naar de sauna te gaan. Een astma aanval wordt veroorzaakt door een verkramping in de spiervezels van je luchtpijpvertakkingen. Door naar de sauna te gaan ontspannen je spieren, dus ook die spieren die een astma aanval veroorzaken. 

Sauna en cortisol
Een astma aanval is een bepaalde reactie in het lichaam. Cortisol is een hormoon dat ervoor zorgt dat reacties uitblijven. In de sauna neemt het cortisol in het bloed toe. Hierdoor kunnen aanvallen verminderen of zelfs uitblijven. Daarnaast is de sauna ook erg goed voor je weerstand. Door de grote temperatuurswisselingen word je weerstand verbetert.

Wat is het effect van de sauna op mijn luchtwegen?
Wil je graag naar de sauna maar heb je last van je luchtwegen? De sauna is daar juist heel erg goed voor! Veel mensen die last hebben van hun luchtwegen hebben last van de slijmvliezen in hun mond-, neus-, of keelholte. In de sauna adem je hete lucht in. Die lucht wordt afgekoeld in het slijmvlies van je mond-, neus- en keelholte. Om dit zo goed mogelijk te doen, wordt het slijmvlies van veel meer bloed voorzien dan normaal gesproken. Je slijmvliezen raken hierdoor beter doorbloed en je slijmafscheiding wordt gestimuleerd.

Doordat je slijmafscheiding gestimuleerd wordt, raak je het ook beter kwijt. Mensen met chronische bronchitis kunnen hier heel veel baat bij hebben. Van regelmatige saunagangers hebben we vernomen dat de ademhaling verbetert door regelmatig naar de sauna te gaan. Heb je problemen met je luchtwegen en wil je graag naar de sauna? Overleg dan altijd eerst even met een behandelend arts. 

 

Meest gelezen