Wellness over de grenzen: De Finse Sauna

Wat is de Finse sauna
De sauna zoals we die nu kennen, komt oorspronkelijk uit Finland. Geen wonder dat de traditionele sauna ook wel de ‘Finse sauna’ wordt genoemd. De Finse sauna is de meest bekende sauna die we hebben. De Finse sauna heeft een temperatuur tussen de 70 graden Celsius en de 90 graden Celsius en is gemaakt van hout.

Droge sauna
De Finse sauna is een zogenaamde ‘droge’ sauna. Dit houdt in dat de luchtvochtigheid van deze sauna vrij laag ligt. Alleen op die manier kan je lichaam een temperatuur van meer dan 70 graden aan. De Finse sauna ontspant je spieren en reinigt je lichaam. De warmte in de sauna stijgt op, waardoor het bovenin de sauna veel warmer is dan onderin de sauna. Voor een beginner is het altijd het handigst om plaats te nemen op het laagste bankje. Het hoogste bankje kan iets teveel van het goede zijn.

wellness over de grenzen finse sauna 1

Hoe gebruik je de Finse sauna?
Voordat je in de sauna gaat zitten, is het belangrijk om eerst een douche te nemen, het liefst een koude. Neem daarna een warm voetenbad, zodat je langzaam al een beetje opwarmt. Leg een handdoek neer op de plek waar je wilt gaan zitten/liggen en zorg dat je voeten ook op de handdoek rusten. Na een kwartier (maximaal) verlaat je de sauna en koel je af. Dit kan door een koude douche te nemen, een wandeling door de buitenlucht te maken, onder een stortemmer te gaan staan, een koudwaterslang of een sprong in het dompelbad. Rust daarna eventjes lekker uit. Lees hier meer over het rondje sauna.

Tickets voor je Dagje Wellness