Tijd voor jezelf

‘We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.’ Herman Veen zong het jaren geleden al, maar tegenwoordig is het er niet minder op geworden. De kinderen van school halen, (fulltime) werken, de boodschappen en het huishouden…eventjes tijd voor jezelf schiet er al snel bij in. Terwijl een moment van ontspanning juist zo belangrijk is! Karlien, Hester en Jane vertellen hoe zij tijd maken voor zichzelf.

Karlien is 25 jaar oud en werkt fulltime. “Omdat ik vrij druk ben, schiet tijd voor mijzelf er al snel bij in. Toch probeer ik er wel op te letten. Zo hou ik bepaalde avonden of dagen bewust helemaal vrij, waarin ik niets ga doen. Wat ik dan leuk vind om te doen? Vooral lekker eten maken, een tijdschrift of een boek lezen en een serie kijken. Homeland is op dit moment echt een favoriet! Tijd voor jezelf maken betekent voor mij niet per sé iets voor mijzelf doen. Ik spreek dan ook graag spontaan met vrienden af om wat leuks te doen. Het kan eigenlijk van alles zijn, zolang het maar geen ‘moetje’ is.”

time for me

Als werkende moeder met twee kinderen van zes en drie is het voor Hester erg lastig om tijd voor haarzelf vrij te maken. “Wat ik echt heerlijk vind, is ’s ochtends extra vroeg opstaan en dan even een moment voor mijzelf pakken. Een kopje koffie en een krantje erbij, heerlijk! Op die manier kan ik nog eventjes ontspannen voordat de ochtendspits thuis begint. Daarnaast vind ik het erg fijn om een wandeling te maken of lekker uit eten te gaan. Ik probeer één tot twee keer per week hard te lopen, maar dat schiet er nog wel eens bij in.”

Ook Jane moet soms echt momenten inplannen om tijd voor haarzelf te nemen. “Ik ga meestal één keer per jaar met mijn moeder naar een beauty instituut, waar we ons helemaal in de watten laten leggen. Een dag vol met behandelingen! Als we dit moment niet inplannen schiet dat er al snel bij in. We zijn allebei druk en het is soms moeilijk om een moment te vinden waarop we allebei kunnen. Ik heb een dochtertje van een paar maanden oud, waardoor ik voornamelijk tijd voor mijzelf heb, als zij slaapt of zichzelf aan het vermaken is. Ik ga dan het liefst lezen, een poosje tv kijken of een spelletje doen op de iPad. Voor het sporten heb ik twee vaste momenten per week ingepland. Ik zorg dan ook echt dat ik oppas heb zodat ik mijn handen vrij heb.”

Ik wil ook tijd voor mezelf