Een dagje offline

“Het voelde paradoxaal. Het werkte rustgevend en onrustgevend tegelijkertijd.”

Door: Jill 

Even scrollen op Facebook, verhalen checken op Snapchat en de laatste updates op Instagram. Ik ben bijna gedurende de hele dag online. Na het werk ben ik een uur bezig om alle social kanalen bij te werken. Voor DagjeWellness.nl wilde ik kijken of ik een dagje offline kon leven. Dat ging het ene moment gemakkelijker dan het andere moment….

Wakker worden zonder berichtjes op mijn Whatsapp en geen recent weernieuws. Offline wakker worden voelde toch stukken minder fijn. In de ochtend voelde het vooral als een uitdaging. Het lampje links bovenin mijn lieftallige smartphone knipperde niet meer als daarvoor en heel eventjes voelde ik me buitengesloten van de wereld. Ik was me er erg van bewust wat ik allemaal níet meer kon en ik vroeg me ook meteen af wat ik vandaag allemaal zou gaan missen. Volgens het onderzoek van de nationale academie voor Media & Maatschappij is dat niet zo gek. FoMo (Fear of Missing out) is een symptoom wat steeds meer voorkomt binnen de Nederlandse samenleving. Nederlandse jongeren zijn steeds meer gekluisterd aan hun smartphone en zijn bang om updates te missen. Symptomen van FoMo zijn lusteloosheid, onrust en soms zelfs angst.

Een dagje offline

Ik voelde een soort drive om de uren op te vullen, zodat ik niet zo bewust was van het offline zijn. Ik kan je vertellen, mijn huis is nog nooit zo schoon geweest. Normaal gesproken keek ik elk kwartier wel even op mijn telefoon. Vandaag deed ik dat niet, omdat ik wist dat er toch niets te zien was. Het gekke is dat ik niet wist dat ik die druk had. Tijdens al dat poetsen merkte ik dat de onbewuste druk die ik had, er nu af was. Ik kreeg daardoor een vlaag van rust over me heen, wat eigenlijk heel gek was. Het voelde paradoxaal. Het werkte rustgevend en onrustgevend tegelijkertijd. Die onbewuste druk heeft de nationale academie voor Media & Maatschappij ook geconstateerd. Volgens hun onderzoek kunnen veel jongeren niet meer zonder hun smartphone, omdat ze op elke gewenste locatie en elk gewenst moment online moeten kunnen zijn. 35% van de jongeren gaf aan dat ze het scherm altijd naar boven legden, zodat ze elke activiteit in de gaten konden houden.

Je zou verwachten dat je tijdens zo’n dagje offline je social media updates mist. Dat was eigenlijk helemaal niet het geval. Ik miste juist de kleine dingen. Het weer checken voordat je naar buiten gaat, je saldo bekijken op je bankieren app of eventjes geld overmaken. Muziek luisteren was er niet meer bij. Ik gebruik eigenlijk altijd Spotify of ik luister naar internetradio en zonder Netflix kon ik de tv net zo goed uit laten. Ik wilde de klantenservice van een bedrijf bellen, maar ik had geen idee hoe ik zonder internet aan het telefoonnummer moest komen en zo kan ik nog veel meer voorbeelden opnoemen.

Of ik mijn dagje offline zou herhalen? Misschien dat ik het nog een keer doe, al is het alleen maar om te ervaren dat ik best een dagje zonder kan. Of het er daadwerkelijk van komt, durf ik te betwijfelen. Ik blijf toch een beetje social media verslaafd…

Ik wil ook een dagje offline!