Afkoelen na je rondje sauna

Afkoelen na je rondje sauna is bijna net zo belangrijk als rustig opwarmen en goed uitrusten. Als je niet goed afkoelt loop je namelijk de kans op ‘nazweten’, hoofdpijn en benauwdheid. Hoe koel je het best af?

1. Een wandeling in de buitenlucht
Springen in een koud dompelbad is al lang niet meer de enige manier om goed af te koelen. Je kunt bijvoorbeeld ook een wandeling in de buitenlucht maken. Adem diep in en uit zodat je de warme lucht in je longen snel kwijt raakt. Hou er wel rekening mee dat het met een wandeling door de buitenlucht langer duurt voordat je de warmte kwijt bent.

2. Neveldouche
De neveldouche is minder heftig dan een koude douche of een stortemmer. Het water dat uit de neveldouche komt is rond de 8 à 10 graden Celsius. Doordat het water over je heen nevelt, is je schrikreactie minder. Je kunt het vergelijken met een miezerregenbui.

afkoelen na de sauna

3. Stortemmer
Wil je in één keer écht goed afkoelen? Probeer dan de stortemmer. Bij een koude douche schrik je vaak van het koude water, waardoor je er minder snel onder gaat staan. Een stortemmer is een emmer met koud water dat in één keer over je heen valt, zodat je niet snel afhaakt omdat het water te koud is. Een ander voordeel van de stortemmer is dat je in een paar seconden ook weer van dat koude water af bent.

4. Een koudwaterslang
Een koudwaterslang is heel effectief, maar kan soms best heftig aanvoelen. Maak je gebruik van een koudwaterslang? Koel dan eerst je voeten en je handen en werk langzaam naar het hart toe.

5. Een koude douche
De meest eenvoudige manier om af te koelen is natuurlijk de koude douche. Vergeet niet om je hoofd ook goed af te koelen, anders stijgt de warmte naar je hoofd waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.

6. Een koud dompelbad
De meest traditionele manier van afkoelen en tevens ook de meest gevreesde manier: je onderdompelen in een koud dompelbad. Voordat je een sprong in het dompelbad waagt, is het belangrijk dat je eerst een lauwe douche neemt. Dit is niet alleen handig vanwege de hygiëne, maar ook omdat de overgang tussen de warme sauna en het koude dompelbad anders te groot kan zijn. Ook in het dompelbad is het belangrijk om helemaal kopje onder te gaan, zodat je geen hoofdpijn krijgt.